Scala Dei Prior

Prior Scala Dei – viini, joka aikoinaan loi Prioratin

Juusto
Kasvis
Lammas
Riista

Scala Dei ei ole mikä tahansa viinitila Prioratissa – se on Priorat.

Scala Dei on kuuluisan Prioratin viinialueen ensimmäinen viinitila, jonka Montsantiiin asettuneet munkit perustivat jo vuonna 1163 ”Jumalan portaille”, josta enkeleiden oli nähty nousevan taivaaseen. Tila on edelleen olemassa, ja monet muut ovat seuranneet Scala Dein esimerkkiä sen jälkeen, kun Parisiin maailman näyttelyssä vuonna 1878 upea garnatxa Priorato Scala Dei singautti aiemmin tuntemattoman alueen maailman kartalle.

Prioratin ja erityisesti Scala Dein jyrkät viinitarhat hakevat vertaistaan maailmassa. Vaikeasti työstettävät tarhat vaativat runsaasti käsityötä ja Garnacha lajikkeena taitavaa viinintekijää, sillä huolimattomissa käsissä viini saavuttaa helposti liikaa alkoholipotentiaalia matalaksi jäävän happopitoisuuden kustannuksella. Kuitenkin, satoa rajoittaen juuri oikeaan aikaan poimituista rypäleistä on mahdollista tuottaa uljaan muhkeaa, tiivistä ja ryhdikästä viiniä.

 

Kasvuympäristö

DOCa Priorat, Scala Dein jyrkät tarhat sisältävät kuuluisaa Llicorella -liuskekiveä.

Valmistus

15-25 -vuotiaiden Garnatxa (55%), Cariñena (15%), Cabernet Sauvignon (15%) ja Syrah (15%) -köynnösten valikoidut tertut on poimittu käsin, ja ne on kuljetettu pienissä 16kg laatikoissa viinimöön, jossa niiden laatu on edelleen käsin varmistettu ennen rankojen poistoa ja murskausta. Viinit on käytetty lämpökontrollissa, jonka jälkeen ne ovat saaneet kypsyä vuoden ajan ranskalaisissa (80%) ja amerikkalaisissa (20%) tammitynnyreissä. Viinin on annettu levätä vähintään vuoden ajan pulloissaan ennen myyntiin laskuaan.

Väri

Syvä rubiini, reunoilta tiileen vivahtava

Tuoksu

Ylikypsä metsämansikka, karhunvatukka, mustikka, orvokki, mausteinen paahteisuus

Maku

Kuiva, muhkean marjainen, lämmin, silkkisen tanniininen

Ruokasuositus

Lammas- ja riistapadat, grillattu sienimunakoiso, yrttiset tomaattikastikkeet, voimakkaat juustot

Tuottaja
Raventos Codorniu
Maa
Espanja
Appellaatio
DOC Priorat
Rypälelajike
Cabernet Sauvignon, Syrah, Garnacha Tinta, Cariñena
Alkoholipitoisuus
14,50 %
Sokeripitoisuus
0,50 g/l
Happopitoisuus
5,30 g/l
Pullokoko
0,75 l
Pakkaustyyppi
Lasipullo
Korkki
Luonnonkorkki
Valikoimat
Ravintolamyynti